Nootropika, eller Nootropics som man säger på engelska, är ett samlingsnamn för flera olika ämnen som kan öka den mentala förmågan på olika sätt, ex: bättre minne/inlärningsförmågaökad kreativitethögre koncentrationsförmåga/fokusökad motivationförbättrade sociala förmågorminskad ångest/stress , detta utan eller med mycket små biverkningar. Spännande va?!

När man pratar om kosttillskott som ökar prestationen pratar man ofta om stimulantier, så som koffein. Koffein har en effekt på vårt centrala nervsystem och är en av de mest brukade substanserna i väst, främst genom vår konsumtion av kaffe och energidrycker. Koffein stimulerar det sympatiska nervsystemet. Stimulering av det sympatiska nervsystemet leder till ett ökat blodtryck, ökad puls samt vidgade luftrör, som i sin tur leder till mer energi. Baksidan blir att vi lever i en miljö som redan är väldigt stimulerande och full av intryck. Koffein och andra stimulantier kan störa vår insomning samt sömncykel, vilket påverkar vår fysiska och psykiska återhämtning negativt.

Så vill man inte ha baksidan av koffein måste man välja något annat...

Naturliga nootropika är naturliga ämnen som kan förbättra hjärnfunktionen. De fungerar genom att öka blodflödet och syretillförseln till hjärnan, öka neurotransmittornivåerna och skydda hjärncellerna från skador. 

Några naturliga nootropika som anses vara effektiva är bland annat ginseng, ginkgo biloba, bacopa monnieri och ashwagandha.

Det är viktigt att nämna att nootropics är ett samlingsbegrepp som kan innefatta substanser ur många olika ”juridiska” kategorier:, exempelvis: kosttillskott, traditionellt växtbaserat läkemedel, läkemedel, droger/narkotika, samt helt nya oklassificerade substanser, bl.a. vad som benämns som ”novel foods” inom EU. Det är viktigt att känna till för att kunna hålla sig inom lagen. Det kan vara så att ett ämne som är ett lagligt kosttillskott i USA inte alls är tillåtet i Sverige. 

Hos Kuracilo.se har vi självklart bara naturliga produkter som är godkända.

Produkter i vår webbshop som kan klassas som Nootropika hittar du här.